Kes Bakar Pusat Tahfiz Ittifaqiyah. Lelaki 22 Tahun Dibebas & Dilepaskan Lepas Ditud0h Bun0h 23 Penghuni

Pada September 2017, Malaysia digemparkan dengan berita menyayat hati di mana seramai 23 pelajar dan penghuni Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah m4ut selepas premis itu terbakar.

Hari ini, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan seorang lagi lelaki berusia 22 tahun dilepas dan dibebaskan daripada 23 pertuduhan membun0h.

Dalam kejadian 14 September 2017 itu, seramai 21 pelajar dan dua warden pusat tahfiz terk0rban selepas terperangkap di tingkat tiga asrama pusat tahfiz tersebut.

Menurut laporan panel hakim itu menolak rayuan pendakwaan selepas Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan perayu kedua daripada semua pertud0han membun0h.

Hakim Che Mohd Ruzima berkata, pihaknya sebulat suara tiada sebab mengubah keputusan hakim Mahkamah Tinggi untuk membebaskan perayu kedua.

Difahamkan, ketika insiden itu berlaku, tertuduh masih berusia 16 tahun tidak boleh dikenakan huk0man m4ti kerana adalah pesalah di bawah umur 18 tahun.

Sebagai info, pihak pendkwaan memanggil seramai 71 saksi, manakala enam s4ksi pembelaan dipanggil untuk memberi keterangan sepanjang perbicaraan yang bermula pada 30 Mei 2018.

Menurut laporan yang sama, pendakwaan dijalankan mengikut S3ksyen 302 Kanun Keseksaan (KK) dibaca bersama Seksyen 34 KK yang memperuntukkan huk0man m4ti mandatori jika sabit kesalahan.

sumber LM

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Related Posts